NSU priset 2020 Vinnare:

 

Årets Talang: Marie Rosenberg

Årets Eldjäl: Iwe Ekström

Årets Veteran: Raine Olander

Årets Förening: Helsinge Kyrkoby UF

 

Kategorier

Årets förening - En grupp som har vidareutvecklat verksamhet och där målmedvetenhet kännetecknar arbete.

Årets eldsjäl - En person som inspirerar och engagerar folk i sin omgivning, som aktivt får personer att delta.

Årets talang -  En person eller grupp som utmärkt sig speciellt inom teater, musik eller dans.

Årets ungdom - En resursperson (under 30 år) som nyligen aktivt engagerat sig för föreningsverksamhet.

Årets veteran - En person som under lång tid troget arbetat och slitit för sin förening.

 

De nominerade är:

Årets Talang

Jens Nyström

Hej, jag heter Jens Nyström, och har varit medlem i AV-Teatern nu i 6 års tid. Den första
pjäsen jag deltog i på AV-Teatern var Tenorens Dotter, regisserad av Oskar Silén, efter det Visans Vänkrets av Frank Skog, Kaos i Kulissen av Tomi Korhonen, och ifjol spelade jag Inva-Billy i Krymplingen på Inishmaan av Oskar Silén. Jag har gått Rudolf Steinerskolan i Helsingfors från ettan i lågstadiet till gymnasiet, och har där fått bekanta mig med att stå på scen, spela teater, och delta i andra typer av uppvisningar. Sedan var jag med i Tadam 2011-2012, och spelade Benny i musikalen Rent, och sommaren 2017 spelade jag Honkajoki i Okänd Soldat i Harparskog regisserad av Erik Pöysti.
Någonting om mig som få personer vet? Jag fick stipendium i Eurytmi i skolan.
Vid sidan om teatern har jag som hobby att studera på hanken och eventuellt bli ekonom någon vacker dag. Teater kommer jag fortsätta spela hela mitt liv!

- En fantastisk rollprestation i AV teaterns pjäs ”krymplingen från Inischmaan”. Jens gjorde ett imponerande jobb. 


Marie Rosenberg

Jag arbetar som djursjukvårdare på en djurklinik i Helsingfors och är med i AV-teatern på sidan om. Är också med i AV-teaterns styrelse som vice-ordförande och ansvarar för en del av marknadsföringen. Har studerat på VNF:s teaterlinje 2006-2008. Efter det gick jag med i studentteatern var spelade i flera år, tills jag blev tillfrågad till AV-teatern var jag nu har spelat i 3 produktioner, "Skvaller", "Kaos i Kulissen" och "Krymplingen på Inishmaan".

- Marie har medverkat i några år på AV-teatern och har en underbar energi och spelglädje. Hon är en strålande komedienne, men imponerade speciellt som den hårdhudade Helen, som till slut vågar glänta på dörren till sitt inre, i årets produktion av "Krymplingen på Inishmaan".


Stefan Elf

Jag heter Stefan Elf och har varit aktiv i Tenala Ungdomsförening sedan barnsben. Jag har suttit i styrelsen, varit föreningens ordförande men framför allt har jag varit engagerad i teatersektionen. Redan i mitten på 70-talet, som barn, var jag med i någon liten roll i föreningens uppsättningar, men efter studierna (jag är agro-forst magister) i början på 90-talet kom jag med i teatersektionen styrelse och har nu i nästan 30 år fungerat som mer eller mindre ansvarig för TUF Teaters produktioner. Vårt varumärke har varit välspelade farser och vi har nått en stor publik även ytterom Västnyland. Jag har också några gånger spelat på andra scener t.ex. Raseborgs Sommarteater och nu senast som Mannerheim i Tryckeriteaterns uppsättning av Mannerheim-mannen och myten.

Jag är privatföretagare med eget bolag, Elftec Oy Ab, som jobbar mot industrin och därutöver sköter jag hemgården, Mellangård i Tenala

Som producent är man hela tiden på jakt efter nya pjäser eller nya koncept och för två år sedan fastnade jag för en uppsättning i Sverige där teaterpjäsen, i det här fallet en deckargåta, är kombinerad med mat. Det vill säga, publiken sitter och äter en trerättersmiddag samtidigt som pjäsen spelas upp på scenen men också på andra platser i salongen. Efter underhandlingar och förberedelser kunde TUF Teater i våras presentera ”En mördares manuskript” med just det konceptet. Tyvärr blev vi avbrutna i mars, men kör nu en kort föreställningsperiod i oktober, förutsatt att omständigheterna tillåte

- Jag vill nominera Stefan Elf för hans roll i Tenala ufs teaterpjäs "En mördares manuskript" samt för det fantastiska kött som serverades under den tillhörande middagen, tillagat av Stefan.


Årets Eldsjäl

Iwe Ekström

- Jobbade för EBUF åren 1991–2017 och var producent för Glims- och Finns sommarteater. Engagerad i Kulturen vid ån under 17 år. Myntade begreppet Myrstacken 1997 och var EBUF-Nytts redaktör, reseledare, Lucia-mamma m.m. Idag tillbaka i styrelsen för Fallåker UF och suppleant i NSU:s styrelse. En av grundarna och producent för Teatergruppen Qvinnoröster.


Jan "Sege" Lindqvist

Jag heter Jan Lindqvist men lyder bättre namnet Sege. Jag är 37 år gammal och är trebarnspappa. Senaste 13 åren har jag jobbat inom skolvärlden och just nu är jag anställd i Helsinge skola på flexklassen.

Förutom arbete inom skolan jobbar jag även på Helsinggård, som är en svenskspråkig ungdomsgård i Dickursby. Där har jag varit med ända sen början då vi startade för 13 år sedan. Vid sidan om dessa har jag dragit en mängd olika klubbar (Pojkklubb, Idrottsklubb, Föräldra/barn klubb, bollklubb) skrivit en musikal, varit med i Vanda teaterförening, verksam också i Msuf (Malms svenska ungdomsförening). Fotbollstränare m.m.

- Jag vill nominera Jan ”Sege” Lindqvist till NSU pristagare 2020. Sege är en riktig eldsjäl som driver de jättepopulära HG kvällarna på Helsinggård. Vi har regelbundet mellan 40-80 deltagare varje fredag på HG, hur många kan uppvisa samma sak? Det är verkligen dags att vi observerar en riktigt aktiv och drivande medlem!


Oskar Silén

Esbobon Oskar Silén är en av kärnmedlemmarna i Teater Taimine som turnerat i skolor och daghem i snart 20 år. Han arbetar som skådespelare, regissör och musiker och har regisserat amatörteater sedan 2012 på AV-teatern, Finns sommarteater, Studentteatern, Lurens och Fallåker.

- Oskar Silén har regisserat flera pjäser med stor framgång under senaste år. Produktionen  på AV teatern med  ”krymplingen från Inishmaan” var en fantastisk upplevelse. Oskar är en betydande person för svensk teater kultur i Finland.

 


Årets Veteran

Bengt-Olof Wikström

- Aktiv i Degerby Ungdomsförening i 50 år, kassör sedan 1975, cirka. Alltid med på allt!


Benco har varit med i Degerby UF sedan -61, suttit som kassör i nästan 40 år, har suttit som styrelsemedlem i ringen såväl som Nylands svenska barn och tonårsförbund. Han har också v
arit med i folkdansgruppen i Degerby UF i 20 år, och spelat i såväl revyer som större pjäser.


Erja Lindfors

Jag blev medlem på Malm Svenska Ungdomsförening för 26 år sedan med tanke på att få svenskspråkig verksamhet för traktens skolbarn. Jag blev vald som suppleant till styrelsen och på den vägen är jag ännu. Jag tycker fortfarande att det är väldigt viktigt att värna om det svenska språket genom samhörighet och olika verksamhetsformer, viktigt för själva språket men också för hela samhället.

Jag är biokemist och jobbat som forskare på Evira. Jag har varit bl.a. i MSUFs, NoS och HTUs styrelser.

- Erja körde i tiderna tillsammans med Beatrice Wallman igång ungdomsverksamhet på Malm svenska ungdomsförening. Aktiverade verksamheten i den tynande ungdomsföreningen, startade upp ny verksamhet och fick det hela att gå runt. År 1999 drog de igång Projektet Fritidsverksamhet på svenska i norra Helsingfors, ett treårigt projekt som sedan resulterade i det vi idag känner som Norr om Stan rf. Erja har under åren haft olika styrelseuppdrag i både Norr om Stan och MSUF, och sitter idag som ordförande för Malm Svenska UF.


Raine Olander

Raine är jordbrukare från västra Vanda. Han har ända från liten varit med på föreningens barn och julfester. Som 25 åring blev han vald till föreningens ordförande. Hans stora intresse har varit att renovera föreningshuset, för att lokalen skall uppfylla dagens krav  som ett aktivt föreningshus samt en fungerande och stilig festlokal. "Med en god och aktiv styrelse, samt ivrig talkoanda, får man mycket till stånd!" säger han.

- Raine har verkade som ordförande för Vanda ungdomsförening under 25 års tid, tills han förra året kunde ge över klubban till nästa ordförande. Under dessa 25 år har föreningen varit en mycket aktiv med ett digert programutbud för medlemmarna, såväl barn som äldre. Även utomstående har varit välkomna i aktiviteterna! Föreningshuset Björkhem har renoverats under årens lopp och är en mycket populär festlokal.  


Årets Förening

AV-Teatern

Av-teatern är Helsingfors enda amatörteater med en egen scen. Av-teatern huserar i Arbetets vänners hus på Annegatan 26 i Helsingfors. AV-teatern grundades 1891 som en vältalighetsklubb men har under årens lopp utvecklats till vad den är idag. Under dess 129-åriga historia har det satts upp allt från drama till musikal på AV-teatern scen. 

- AV-teatern har, istället för säkra kort, modigt tagit sig an intressanta och utmanande produktioner och med knappa resurser lyckats skapa konstnärligt högklassig amatörteater med en duktig och engagerad ensemble. Årets produktion av "Krymplingen på Inishmaan" har förtjänat allt det beröm och erkännande den fått - otroligt fin föreställning!

- Jag nominerar AV-teatern till åretsförening. AV-teatern pjäs Krymplingen på Inishmaan blev som enda Finlandsvenska teater vald att medverka i Harrasjateatterikesä 2020


Helsinge-Kyrkoby UF

Helsinge Kyrkoby Ungdomsförening rf. är en 112 år gammal svenskspråkig förening i Vanda, som bedriver fritidsverksamhet för alla åldrar. Främst sysslar vi med motion och kulturverksamhet samt arrangerar fester och andra samkväm för medlemmar. Verksamheten sker främst i vårt egna föreningshus Midgård - som även kallas "Midis" - samt i Helsinge skolas gymnastiksal.

- Helsinge Kyrkoby uf är en aktiv förening med mycket program för medlemmarna. Det erbjuds såväl motion som roliga fester samt lärorika kurser. Föreningshuset Midgård har nyligen genomgått en ansiktslyftning och är ett fint samlingsställe mitt i Vanda.  


Tenala UF

"Tuffa tag framåt i en föränderlig värld". Föreningen strävar till att hänga med och utveckla sig istället för att slita i gamla spår. Ett gott exempel är t.ex. vår nya teater med show and dinner koncept. 

- Tenala UF var värd för en välsmord frågesportsfinal under hösten 2019, och ordnade en fantastisk middag med show i form av En Mördares Manuskript senare samma år. Under pandemin håller sig föreningen flexibel, och flyttar på föreställningar och fixar för att alla ska kunna komma på en show.

 

 

Default